Douglas houten palen waslijn
Inspiratie
Hilgonda
Inspiratie
03/06/2024
7 min
0

Houten regenton en douglas waslijnpalen als duurzaam alternatief

03/06/2024
7 min
0

Als liefhebber van het landelijke interieur draait mijn wereld om het creëren van sfeer en rust, zowel binnen als buiten mijn huis. Maar temidden van deze stoere omgeving zijn er twee elementen die perfect passen in mijn landelijke buitencollectie en op de lange termijn mij zelfs geld besparen! Ik heb het hier over mijn regenton en douglas waslijnpalen. Als eerst lees je in deze blog mijn ervaring en voordelen van de waterton. Verderop in de blog vertel ik over mijn douglas houten waslijnpalen.

Regenton water voor later

Met de voorspelde warme en droge zomer waarin je misschien niet mag sproeien met water uit de kraan, is het slim om nu al na te denken over de toekomst van je eigen watergebruik. Mijn houten regenton met een inhoud van 225 liter is als een schatkist die regenwater verzamelt voor later gebruik. Denk aan je dorstige planten die een verfrissende slok water erg zullen waarderen, allemaal mogelijk gemaakt door mijn slimme regenton!

Houten regenton om je eigen regenwater in op te vangen

Houten regenton met praktisch design

Mijn houten regenton is niet zomaar een ton, hij ziet er ook chic uit. Compleet met een houten deksel, handvat, kraantje en betonnen pootjes die ervoor zorgen dat lucht onder de ton doorkan.. Ook die betonnen pootjes zijn belangrijk, want hierdoor kan er lucht onder de ton door en dat voorkomt beschimmeling. En laten we eerlijk zijn, we willen geen beschimmelde toestanden onder onze geliefde ton, toch? Dit zorgt er alleen maar voor dat hout gaat rotten.

Houten regenton met deksel met handvatHouten deksel met handvat

Regenton met deksel

En dat deksel? Niet alleen een stijlvolle toevoeging, maar ook een praktische oplossing om die irritante muggenlarven uit mijn waterparadijs te houden. Waar water is daar zijn muggen en daarom sluiten we het vat af met een deksel. Ik wil namelijk geen muggenfeestjes in mijn regenton!


Eigen watergebruik

En nu het hoogtepunt: het kraantje aan de onderkant. Serieus, het voelt als pure magie om mijn gieter te vullen met water dat ik zelf heb opgevangen. Alsof mijn planten zeggen: "Dank je wel, Hilgonda, voor dit verfrissende regenwater!" Het is gewoon een klein geluksmomentje in mijn dag.Alsof mijn planten zeggen: "Dank je wel, Hilgonda, voor dit verfrissende regenwater!"Houten regenton: Uniek en charmant

Op zoek naar een unieke regenton? Bij Hillary'sHome vind je niet zomaar een ton, maar een statement in de vorm van een dikwandig eiken wijnvat. Handgemaakt, hergebruikt, en afkomstig uit het mooie Frankrijk. Een echte eyecatcher in iedere tuin, als je het mij vraagt!

Oud houten wijnvat dat fungeert als regentonJe ruikt zelfs nog een beetje de wijngeur van wat er ooit in zat.

Duurzame waterton van eikenhout

Onze houten regentonnen zijn gemaakt van eikenhout – hard, duurzaam, en met een karakter dat alleen maar beter wordt met de jaren. Het vergrijst op een natuurlijke manier, wat die unieke look geeft waar ik zo van hou. Maar laten we niet vergeten waar het echt om gaat:

  • Altijd water op voorraad: Zelfs bij de droogste periodes.
  • Gratis water: Ja, je leest het goed. GRATIS! En je vangt het helemaal zelf op.
  • Tuinversiering: Een regenton die je tuin siert. Perfect voor in mijn landelijke omgeving.
  • Kalkvrij water: Beter voor je tuin en planten. In kraanwater zit kalk, regenwater niet. Omdat er geen kalk in zit kan je er zelfs je auto mee wassen!
  • Duurzaamheid: Omdat je water bespaart.

Houten waterton met deksel in landelijke stijl

Water opslaan, milieu redden

De stijgende populariteit van houten regentonnen laat zien dat steeds meer mensen hun regenpijpen loskoppelen van het riool. Slim, toch? Minder belasting voor het rioolstelsel en een effectieve manier om regenwater op te slaan. Dus waar wacht je nog op? 

Een houten regenton is niet alleen mooi voor in je tuin, maar ook een groene zet voor onze planeet én je portemonnee. Dus, laten we allemaal wat meer regen vangen en samen de wereld een beetje groener maken!

Waterton met kraan om je emmer of gieter te vullenWaterton met kraan is handig om je emmer of gieter te vullen

Waar plaats je een regenton?

Bij het neerzetten van een regenton zijn er een paar cruciale overwegingen die je niet over het hoofd moet zien.

Beschikbaarheid van regenpijp

Een regenpijp is essentieel om het regenwater van het dak naar de regenton te leiden. Controleer of er een regenpijp in de buurt is bij je huis, schuur, garage, tuinhuis of overkapping. Zorg ervoor dat de regenpijp toegankelijk is voor onderhoud en dat er voldoende ruimte is voor de regenton.

Toegankelijkheid voor onderhoud

Een goed werkende regenton vereist gemakkelijke toegang voor onderhoud. Zorg ervoor dat de opening groot genoeg is om je hand of een emmer doorheen te kunnen steken. Zo kun je bladeren en ander vuil verwijderen om verstopping te voorkomen. Plaats de ton op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt met een gieter of tuinslang voor het gebruik van het opgevangen water.

Betonnen pootjes waardoor er lucht onder de waterton kanDe betonnen pootjes van dichtbij

Zonlicht en schaduw

Overweeg zorgvuldig de blootstelling aan zonlicht. Plaats de regenton het liefst in de schaduw om onnodige verdamping van het water te voorkomen. Zorg ervoor dat de ton beschermd is tegen direct zonlicht, bijvoorbeeld onder een boom of naast een gebouw, om de kwaliteit van het opgevangen water te behouden.

Voldoende ruimte

Last but not least, zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de regenton. Vermijd obstakels die in de weg kunnen staan en zorg ervoor dat de ton stevig staat. Dit voorkomt ongelukken waarbij de ton omvalt en het kostbare regenwater verloren gaat. Zorg ook voor genoeg ruimte om de ton te kunnen legen en schoonmaken. Een solide plaatsing zorgt voor een efficiënt en duurzaam gebruik van je regenton.

Tot zover de regenton. Is het mij gelukt jou te overtuigen om een regenton aan te schaffen? Koop je regenton dan hier in de webshop van Hillary'sHome. 

Douglas waslijnpalen voor in de tuin

Douglas waslijnpalen

In mijn tuin heb ik ook douglas waslijnpalen staan. Dit scheelt mij geld op de lange termijn, want de droger vreet energie. Lees vooral verder en ook leg ik je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van stoere waslijnpalen!


Douglas hout

Douglas hout wordt al jarenlang gebruikt in de tuin. Het hout is sterk, duurzaam en bijzonder geschikt voor buitengebruik. Het hout heeft een warme kleur, maar deze kleur vergrijst naargelang de tijd. De gemiddelde levensduur van een Douglas houten meubel of bouwwerk is 15 jaar. Daarnaast is het een houtsoort dat gemakkelijk te bewerken is. Dit maakt het ook zo populair voor buiten. 

Houten waslijnpalen

12x12 cm dikke palen

Laten we het hebben over de afmetingen van de douglas waslijnpalen - een stoere set van 2, met een indrukwekkende diameter van 12 x 12 cm. En ze strekken zich uit over 3 meter, waarvan 1 meter zorgvuldig in de grond wordt verankerd. Serieus, ze staan daar als ware wachters van mijn waslijn, gedeeltelijk behandeld met een zwarte laag om houtrot te slim af te zijn.

Houten waslijnpalen met toebehoren accessoires

De waslijnpalen set

En alsof dat nog niet genoeg is, kreeg ik er ook nog een wasdraad van 4 x 5 meter. Plus, alle spanners met draadklemmetjes. Als dat niet genoeg is om mijn was op te hangen, dan weet ik het ook niet meer.

Barstjes en verkleuringen

Belangrijk om te weten - hout verandert met de tijd. En ja, dat betekent barstjes en verkleuringen. Maar eerlijk gezegd, dat voegt alleen maar karakter toe aan deze palen. Het vergrijzen geeft mijn tuin die rustieke uitstraling waar ik naar op zoek was.

Stappenplan plaatsen van houten waslijnpalen

Stappenplan douglas waslijnpalen in de grond zetten

Het plaatsen van deze douglas waslijnpalen was een klusje. Hoe pak ik dit praktisch aan? 2 à 3 zakken snelbeton waren nodig om ervoor te zorgen dat deze palen geen kant op gaan. Ik zou het aanbevelen om snelbeton aan te schaffen voor plaatsing van de palen. Hier is hoe ik het heb aangepakt:

  1. Kies een vlak terrein, want we willen geen oneven of wiebelige waslijn, toch?
  2. Graaf 2 gaten van 25x25 cm en 100 cm diep, zo'n 5 meter uit elkaar.
  3. Zet de waslijnpalen in de gaten, waterpas natuurlijk, en gooi er wat snelbeton in.
  4. Zorg dat de bovenste 5 cm van de zwart geverfde rand zichtbaar blijft boven de grond.
  5. Wacht een paar dagen tot het snelbeton is gedroogd, en voilà, je waslijn staat als een huis.

12x12cm waslijnpalen douglas hout

Gratis tip

Ik heb 1 goede tip voor jou. Mocht je een regenton hebben, zorg dan dat deze tot ongeveer 3/4 gevuld blijft. Dit is namelijk van belang zodat de regenton niet uitdroogt of door de zon of warmte gaat barsten of vervormen.

De douglas waslijnpalen zijn hier verkrijgbaar in mijn webshop. Vond je deze blog interessant of heb je nog vragen...? Neem dan zeker contact met mij op! Deel deze blog en laat hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Reacties
Categorieën